Gekwetst door 'Wie is de Mol'? Word eens volwassen!

Gepubliceerd op 24 februari 2021 om 23:11

U denkt misschien, nu de sneeuw verdwenen is, dat het nieuws weer volledig om corona en de maatregelen draait, maar er is meer aan de hand in Nederland. Zo ging het maandagmiddag op Radio 1 over de Vietnamese noedelsoep ’Pho’ in de schappen van Albert Heijn. De ernst van de zaak werd duidelijk toen bleek dat Albert Heijn helemaal niets van Vietnamese soep begrijpt en volgens een kenner maar wat in de verpakking stopt. Deze culinaire onverschilligheid laat diepe sporen na, zo hoorde ik op de nationale nieuwszender.

Het bleek geen zaak voor de Keuringsdienst van Waren, maar een voor het nog op te richten Genootschap tegen Culturele Toe-eigening als een onderdeel van het groeiend leger van diepgekwetsten in ons land. Te horen was een Nederlands-Vietnamese vrouw voor wie het gesjoemel met het recept door Albert Heijn voelde als een miskenning van de Vietnamese cultuur en een groot gebrek aan respect voor het gerecht in het bijzonder. Namens 86 miljoen Vietnamezen spoorde zij Albert Heijn aan de Vietnamese noedelsoep uit de schappen te halen of anders te benoemen.

Presentator Toine van Peperstraten had van de redactie begrepen dat hij met een gekrenkte vrouw een gesprek over soep moest voeren en vroeg zonder een zweem van ironie: „Het deed jou gewoon pijn om dat te zien in de supermarkt?” Het is wonderlijk hoe snel mensen die zichzelf gekwetst verklaren, de erkenning krijgen die ze van hun omgeving opeisen.

Ja, het deed pijn. Maar ze was vooral teleurgesteld over de cultuurbarbaren van de supermarkt. De vrouw schetste – volgens eigen zeggen – een rampscenario waarin het tijdens een gesprek over de Vietnamese keuken opeens over de noedelsoep van Albert Heijn zou gaan. Dan zou zij moeten uitleggen dat de Vietnamese noedelsoep van Albert Heijn in niets lijkt op de echte Pho uit de Vietnamese keuken. Ga er maar aan staan.

Toine is een aardige jongen, die ik nog ken van een gezamenlijk avontuur in Argentinië: deelname in 2005 aan de opnames van Wie is de Mol? Dat programma beleefde afgelopen weekend de grootste publicitaire crisis uit zijn bestaan. Deelnemers en de omroep AvroTros, die het programma uitzendt, gingen diep door het stof en boden hun verontschuldigingen aan voor een scène waarin de Zuid-Koreaanse zanger Psy moest worden geraden en waarvoor spleetogen werden ingezet.

Een groepje twitteraars bestempelde de hint als ’racisme’ en kregen daarmee de poppen aan het dansen. Een van de deelnemers die de spleetogen ’deden’, had op de set al gevraagd of de scène eruit kon, omdat die weleens kwetsend kon zijn voor Aziatische mensen. De eindredacteur, de editors, de presentator en de omroep dachten daar heel lang heel anders over en zagen er al helemaal geen racisme in. Tót de diepgekwetsten zich meldden op de sociale media.

Op haar Facebookpagina schreef Sanne Kraaijkamp (dochter van Johnny Kraaijkamp sr.) hoe de scène ook haar pijn had gedaan. Omdat haar opa uit China komt, is Sanne voor een kwart Chinees en werd zij vroeger op het schoolplein uitgescholden voor poepchinees. Die momenten beleefde zij opnieuw afgelopen zaterdagavond voor de televisie, schreef ze.

Schoolpleinen zijn wrede oorden. Ik was een verlegen jongetje, dat snel bloosde. Tot leedvermaak van de pestkoppen in de klas, die mij consequent voor rooie Rick uitscholden. Mijn vader hield mij voor: „Maak je niet druk, die jongens zijn zielig. Het houdt vanzelf op.” Hij kreeg natuurlijk gelijk. Het schoolplein is niet alleen een plaats waar het er gemeen aan toe kan gaan, het is ook de plek waar ieder mens zijn eerste weerbaarheid opdoet.

Maar de gekwetsten op de sociale en mainstream media zijn niet die kinderen. Het zijn volwassen mensen, die van de daken schreeuwen hoe een soep bij de Albert Heijn of tien seconden televisie hun door de ziel snijdt. En dat een supermarkt en een omroep daar iets aan moeten doen. Daarbij gefaciliteerd door Jan en alleman met zendtijd en online verhalen alsof het nieuws is.

Wat moet ik daar in hemelsnaam mee? Volwassen mannen en vrouwen die stampvoetend eisen dat zij niet gekwetst mogen worden door een pak soep of een spelletje. Doe er zelf iets aan: maak het niet zo tergend persoonlijk of leer het verdragen. Wees gerust gekwetst en doe jezelf een plezier met stand-upcomedian Steve Hughes.

Overigens komen voor Pho (de Vietnamese soep) de rijstnoedels oorspronkelijk uit China en is de bouillon van oorsprong Frans.

 

Deze column verscheen op 17 februari 2021 in De Telegraaf

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.